![](/media/lib/100/n-zwitek-banknotow-ea56596110c0c55a490ec58008d3f7da.jpg)
Nadchodzi azotek galu
11 maja 2015, 12:46Kalifornijska firma Efficient Power Conversion jest pierwszą, która zaoferowała tranzystory mocy wykonane z azotku galu w cenie niższej niż tranzystory z krzemu. To pierwszy przypadek, gdy urządzenie ma wysoką wydajność i jest tańsze niż jego krzemowy odpowiednik. Azotek galu przejął pałeczkę - mówi Alex Lidow, prezes firmy.
![](/media/lib/227/n-tralowanie-7ac683145c170bbe57edb4cc2918f3f8.jpg)
Poniżej 600 metrów tylko szkody i strata czasu
1 września 2015, 05:59Od wielu lat europejscy politycy, ekolodzy i rybacy spierają się o trałowanie na dużych głębokościach. Krytycy tej techniki połowu argumentują, że jest ona niezwykle szkodliwa dla środowiska.Najnowsze badania ponownie rozgrzały debatę.
![](/media/lib/236/n-dzialanie-pierwiastkow-z-gliny-c5cd84acb09b8eda05f52d25efe57039.jpg)
Wyjaśniono, jak niebieskie i zielone gliny zabijają bakterie
12 stycznia 2016, 12:06Od czasów prehistorycznych ludzie wykorzystują gliny do celów medycznych. Choć wiedziano, że niektóre zabijają bakterie, dopiero teraz określono mechanizm ich działania.
![](/media/lib/247/n-zaleznosci-3eba16d1df4a55580c0d0cf18be233ba.jpg)
Antybiotyk niszczący mikrobiom hamuje też neurogenezę
24 maja 2016, 10:58Antybiotyki, które są na tyle silne, by zabić bakterie mikrobiomu jelitowego, zahamowują także wzrost nowych neuronów (neurogenezę) w hipokampie, centrum pamięciowym mózgu.
![](/media/lib/99/n-wazenie-2439353a5e8a55f789954b7342867081.jpg)
Wyższe BMI = gorsze funkcjonowanie poznawcze
18 października 2016, 10:50Naukowcy z Uniwersytetu Arizony odkryli, że wyższy wskaźnik masy ciała (BMI) negatywnie wpływa na funkcjonowanie poznawcze starszych dorosłych. Powodem jest stan zapalny.
![](/media/lib/92/n-warzywa-i-owoce-73f860c9e7e97639781153f352057da5.jpg)
Najlepiej jeść 10 porcji owoców i warzyw dziennie
23 lutego 2017, 12:10Zjadanie ponad 5 porcji warzyw i owoców dziennie (najlepiej 10) daje olbrzymie korzyści, zmniejszając ryzyko zawału, udaru, nowotworów i wczesnego zgonu. Generalnie im więcej ich jest w naszej diecie, tym lepiej.
![](/media/lib/283/n-mikrobiom-db702a949d9fa73e72e88907a048e2de.jpg)
Cukrzycowy mikrobiom jamy ustnej sprzyja chorobom przyzębia
21 lipca 2017, 11:11Cukrzyca powoduje zmiany w mikrobiomie jamy ustnej, które ułatwiają rozwój chorób przyzębia.
![](/media/lib/295/n-pamieckwant-d42230e51ed16985c7e74ac6f3bfa25f.jpg)
Rekordowo pojemna pamięć kwantowa bazująca na chłodzonych laserowo atomach
18 grudnia 2017, 15:42W Laboratorium Pamięci Kwantowych na Wydziale Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego, wykorzystując chmurę schłodzonych laserowo atomów, zbudowano pamięć zdolną przechowywać jednocześnie 665 kwantowych stanów światła. Wyniki eksperymentu opublikowano w prestiżowym czasopiśmie naukowym Nature Communications.
![](/media/lib/307/n-sztylety-06ebc1deb01faf4f601907af93132a93.jpg)
Wiemy, skąd pomysł na używanie ludzkich kości do produkcji sztyletów
25 kwietnia 2018, 08:12Wojownicy z Nowej Gwinei od dawna wykorzystywali kości udowe swoich rodziców, z których wykonywali pięknie zdobione i niezwykle niebezpieczne sztylety. Zabijali nimi wrogów, a czasem kroili ich ciała i zjadali. Naukowcy od lat zastanawiali się, skąd pomysł na używanie kości rodziców, skoro na wyspie żyją duże nielotne kazuary
![](/media/lib/199/n-gesia-skorka-d234680533326d0b6285d31b7ec54bf5.jpg)
Sarkolipina sprawia, że mięśnie zużywają więcej energii, spalając tłuszcze
12 września 2018, 11:36Czemu spalamy tłuszcz i rozgrzewamy się, ćwicząc czy mając dreszcze? Amerykanie zauważyli właśnie, że sarkolipina, peptyd występujący wyłącznie w mięśniach, zwiększa wydatkowanie energii i utlenianie tłuszczów.